Menopauze

Menopauze

De menopauze is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren.

Specifieke vragen?
Wat versta ik onder menopauze?

De menopauze is een onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces dat begint rond de leeftijd van 45 tot 60 jaar (gemiddeld 51.3 jaar). Menopauze begint wanneer je geslachtsrijpe fase stopt en valt gewoonlijk samen met het einde van je menstruatie. Na verloop van tijd, verliezen je eierstokken geleidelijk aan de capaciteit om vrouwelijk hormoon aan te maken. Hierdoor daalt de frequentie van ovulaties (eisprong) en menstruaties. Na verloop van tijd stopt de menstruatie volledig. Je maandstonden kunnen soms vroeger in het leven ophouden wegens een ziekte of een hysterectomie (wegname van de baarmoeder). In dit geval spreken we over ingeleide menopauze.

Het tijdstip van je menopauze wordt voor een deel genetisch bepaald. De kans is groot dat je je menopauze doormaakt rond dezelfde leeftijd als je moeder of je zussen. Een belangrijke factor (en wellicht de enige factor) die het tijdstip van de menstruatie kan beïnvloeden is roken. Rooksters kunnen tot wel twee jaar vroeger in menopauze gaan.

Je menopauze gebeurt meestal niet ongemerkt. De hormonale schommelingen kunnen typische symptomen veroorzaken zoals o.a.: opvliegers, vaginale droogte, overmatig zweten (vapeurs) slaapstoornissen en humeurigheid.

De perimenopauze is de periode van geleidelijke veranderingen die tot je menopauze leiden. Soms gebeurt dit al vanaf de leeftijd van 35. Perimenopauze kan een paar maanden of zelfs jaren duren. De symptomen van de perimenopauze zijn onregelmatige menstruaties en abnormaal meer of minder bloedverlies. Je maandstonden kunnen ook pijnlijker worden. Bij sommige vrouwen echter stopt de menstruatie plots. Tijdens de perimenopauze vertraagt de productie van vrouwelijk hormoon. Dit veroorzaakt symptomen gelijkend op die van de pubertijd, maar intenser.
Gemiddeld start de perimenopauze rond de 47.5 jaar, zodat de gemiddelde overgangsperiode 3.8 jaar bedraagt.

Postmenopauze is de periode na de menopauze. Het lichaam past zich dan aan en vindt een nieuw evenwicht.

Het is wel duidelijk dat deze periode doorgaans niet een van de meest aangename is. Dit kan je o.a. toeschrijven aan de talrijke veranderingen die je lichaam ondergaat. We zetten mogelijke symptomen even op een rijtje:

 • Warmteopwellingen of vapeurs: typisch zijn het plots rood worden van je hoofd, nek en borst. Vaak wordt zo’n warmte-aanval, ook wel opvlieger genoemd, gevolgd door overvloedig zweten en koude rillingen. Ook hartkloppingen kunnen zich voordoen.
 • Uitdroging van uw huid en schede (zie ook ziektebeeld ‘vaginale droogte’). Door een verandering in je hormoonhuishouding worden je huid en je slijmvliezen (vooral die van de vagina en de urinelijders) droger. De vaginawand wordt dunner en de bloedvoorziening rond de vagina vermindert. Een veel voorkomende overgangsklacht is dan ook een droge schede, met als gevolg pijn bij het vrijen en een grotere vatbaarheid zijn voor vaginale infecties.
 • Ongewild urineverlies doordat de weefsels in je blaasstreek zwakker worden. Het tekort aan vrouwelijk hormoon kan als gevolg hebben dat de sluitspieren van de blaas minder goed functioneren.
 • Botontkalking (osteoporose) met soms rugpijn en verhoogde kans op breuken bij vallen.
 • Slapeloosheid: sowieso slaap je minder diep als je ouder wordt. Daarenboven verstoren vapeurs en het nachtzweten je nachtrust wel eens, met als gevolg dat je vlugger geïrriteerd raakt.
 • Wisselend humeur, prikkelbaarheid, gejaagdheid. Deze klachten hebben waarschijnlijk te maken met de hormonale veranderingen, maar zijn niet een rechtstreeks gevolg van uw menopauze.  
 • Mondklachten (droge mond of mondbrand). Ook dit is toe te schrijven aan het droger worden van de slijmvliezen door daling van het vrouwelijk hormoon. Naast een droge mond kun je ook last hebben van een bittere smaak of een slechte adem. Ook maag- en darmstoornissen kunnen optreden (constipatie, diarree).
 • Hoofdpijn: er zijn veel soorten hoofdpijn en ook allerlei oorzaken. Hoofdpijn of migraine gaat bij veel vrouwen samen met hormonale factoren. Wanneer je rond je menstruatie vaak last had van migraine is de kans groot dat je ook rond de menopauze hiervoor gevoeliger zal zijn.
 • Pijn in de spieren: door de daling van de oestrogenen verzwakken de spieren met als gevolg dat je last kunt krijgen van spierpijnen, vooral in de benen, voeten en schouders. Ook de bekkenbodemspieren verzwakken waardoor je kans loopt om bij het niezen of lachen wat urine te verliezen.
 • Haarproblemen: rond je menopauze wordt je haar meestal dunner en valt het makkelijker uit.
 • Ongewenste haargroei: ongewenste haargroei (hirsutisme) kan ontstaan op plaatsen waar de haarblaasjes het meest hormoongevoelig zijn, zoals de kin, de bovenlip en de wangen.
 • Gewichtstoename: Naarmate je ouder wordt heeft je lichaam minder calorieën nodig omdat het minder snel de aangevoerde energie verbrandt. Het is ook een normaal ouderdomsverschijnsel dat je spiermassa vermindert en je vetweefsel toeneemt. Het vet hoopt zich vooral op in je buikstreek.
 • Pijnlijke, gevoelige borsten. Ook dit is toe te schrijven aan de hormoonschommelingen in je lichaam.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: