Acnémiddelen

Er bestaan heel wat middelen tegen acné. Naargelang de ernst en het type krijgen bepaalde geneesmiddelen de voorkeur. 

Een goede reiniging van de huid is van essentieel belang bij acné, een milde zeep of reinigingsgel is het meest ideaal.

Produkten die de afschilfering van de huid verbeteren zoals salicylzuur enVitamine A-zuurafgeleiden zoals Adapaleen en Azelaïnezuur "ontstoppen" de puisten. Ze worden meestal gebruikt bij acné met veel open comedonen of meëeters en gesloten comedonen of witte puistjes.

Benzoylperoxide verbetert ook de afschilfering van de huid. Het heeft bovendien een ontstekingsremmend en antibacteriëel effect. Benzoylperoxide wordt voornamelijk in de vorm van een gel gebruikt. Het is effectief bij acné met veel papels en pustels (ontstoken puisten).

Miconazol werkt tegen de acnébacterie (Propionibacterium acnes), waardoor de puistjes en pukkels afnemen. Tegen acne wordt het altijd gebruikt in combinatie met een ander middel tegen acné, zoals o.a. benzoylperoxide.

Een antibioticum zoals Erythromycine of Clindamycine kan bij matig ernstige acné plaatselijk gebruikt worden. Het vermindert het aantal bacteriën op de huid. Hierbij kan reeds na 2 weken een eerste verbetering zichtbaar zijn.

Een langdurige antibioticum-inname zoals bijv. Minocycline, DoxycyclineLymecycline of Erythromycine  kan bij ergere vormen van acné aangewezen zijn. Deze kuren verminderen het aantal bacteriën op de huid, ze moeten weken tot maanden volgehouden worden. Enkele nadelen hiervan zijn o.a. mogelijke toename van de gevoeligheid voor de zon, verstoring van de darmflora en afname van de betrouwbaarheid van contraceptie. Dergelijke antibioticakuren worden best met benzoylperoxide gecombineerd.

Isotretinoïne kan bij zeer ernstige vormen van acné voorgeschreven worden. Isotretinoïne geeft een sterke remming van de talgproductie en heeft invloed op bepaalde aspecten van de productie van huidcellen (keratinisatie). Zoals bij alle sterke geneesmiddelen zijn er ook milde tot zeer ernstige bijwerkingen mogelijk. U mag niet zwanger worden of zijn tijdens de behandeling omdat isotretinoïne bij het ongeboren kind tot ernstige misvormingen leidt. Een doorgedreven zonnebescherming is ook van groot belang omdat de huid gevoeliger wordt voor de zon. De kuur met isotretinoïne duurt o.h.a. 6 maanden. Meestal is de acne dan uitgedoofd en komt dan ook niet meer terug. 

Bepaalde contraceptiva hebben een gunstig effect op acné en kunnen bij vrouwen die contraceptie wensen, worden voorgeschreven. Deze contraceptie bestaan meestal uit een anti-androgeen en een oestrogeen. Ze verminderen o.a. de productie van talg. Voorbeelden hiervan zijn: cyproterone-acetaat