Omgaan met MS

MS, Multiple Sclerose: het is de ziekte met duizend gezichten. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarin er ontstekingsreacties ontstaan. Zenuwuiteinden in het ruggenmerg en de wervelkolom kunnen worden aangetast, wat tot verlammingen en gevoelsstoornissen kan leiden. Haast iedereens ziekteverloop van MS is verschillend. Afhankelijk van de posen van terugval en herstel (relapse-remitting) wordt MS gecategoriseerd in verschillende soorten. Bij de meeste mensen begint de ziekte "doenbaar" en zijn er lange periodes van herstel. Bij de minderheid uit de aandoening zich onmiddellijk zonder periodes van herstel, met progressieve achteruitgang.   

Verlammingen en gevoelsstoornissen zijn gekende symptomen, maar oogontstekingen en vreselijke vermoeidheid zijn er andere die de levenskwaliteit van patiënten dagdagelijks blijven uitdagen. Je energie voelt niet meer als die van jouzelf. Dat is slikken en dat is aanpassen. Het dagelijks leven met MS vraagt flexibiliteit en een gezond aanpassingsvermogen. Om je dagelijks leven zo aangenaam en makkelijk mogelijk te maken, is deskundige begeleiding van zowel een kinesist als ergotherapeut van onschatbare waarde. Specifieke lichamelijke oefeningen die goed zijn voor jou situatie kunnen helpen garanderen dat je langer zelfstandig kan blijven. Dat is ook het doel van ergotherapie: hier word je professioneel begeleid met het aanpassen van je dagdagelijkse routine en activiteiten (persoonlijke verzorging, huishouden, huisinrichting…), zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven.  

MS brengt een leerproces met zich mee, waarin je telkens (her)ontdekt wat je lichaam wel of niet (meer) kan. Dit leren kennen is essentieel. Geef dit duidelijk aan, zowel aan jezelf als aan je directe omgeving, zoals je gezinsleden, je dichte vrienden, en eventueel je werkgever. Besef en aanvaard dat plannen kunnen en zullen moeten veranderen, naargelang hoe jij je van dag tot dag voelt. Dit kan heel ontmoedigend en triest zijn, maar het is de zorg die je ziekte en jij vragen en verdienen.  
 

>> In dit uitgebreide gezondheidsdossier van de apotheek vind je nog veel meer uitgebreide tips en uitleg terug, onder andere over MS & communicatie, slikproblemen en voeding.