Atopisch eczeem

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem komt vooral voor in de huidplooien en (delen van) het aangezicht. Meestal uit de aandoening zich reeds op jonge leeftijd en heeft men last van jeuk en een rode, schilferende huid. Een neutrale zalf zonder toevoegingen kalmeert de huid en verlicht de symptomen.

Specifieke vragen?
Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis, of atopisch eczeem, is een chronische huidontsteking die gekenmerkt wordt door een overgevoelige, droge en jeukende huid.

Een andere benaming voor atopisch eczeem is constitutioneel eczeem.

Atopisch eczeem wordt vooral bij jonge kinderen gezien. De aandoening komt erg frequent voor, bij ongeveer vijftien tot twintig procent van de Belgische kinderen. In de meeste gevallen ontstaat de aandoening voor de leeftijd van één jaar en verdwijnt ze vanzelf naarmate het kind ouder wordt. Soms kan het eczeem chronisch voortduren of keren de aanvallen op latere leeftijd terug.

Atopisch eczeem kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.

Typisch voor de aandoening, is dat ze verloopt in opstoten (acute fase), afgewisseld door perioden met weinig tot geen klachten.
Een periode van opstoot, wordt gekenmerkt door:

  • jeuk;
  • rode, gezwollen huid die warm kan aanvoelen;
  • bobbeltjes;
  • vochtblaasjes, met eventueel vochtafscheiding (nattend eczeem).

Een acute fase kan enkele dagen tot weken aanhouden. Na een opstoot neemt de roodheid af. De huid wordt droger en gaat schilferen.  Door aanhoudend te krabben, wordt de huid dikker en kunnen er kloven ontstaan.

Bij zuigelingen komt eczeem vooral voor ter hoogte van het gelaat en de hoofdhuid. De eczeemplekken zijn vaak vochtig (nattend eczeem). Er ontstaan blaasjes op de huid waar vocht uit sijpelt. De uitslag is ringvormig en lijkt op dauwdruppels. Nattend eczeem bij kleine kinderen wordt daarom ook dauwworm genoemd.

Naarmate het kind ouder wordt, wordt het eczeem droger en ontstaan er ook eczeemplekken in de hals, nek, elleboogplooien, knieholtes, polsen en enkels. Bij volwassenen komen eczeemplekken voornamelijk voor in de hals en het gelaat.

Atopische dermatitis kan erg belastend zijn voor het dagelijks leven. De aandoening is echter niet gevaarlijk en is niet besmettelijk. Behandeling met geneesmiddelen en een aantal leefregels kunnen de klachten doen afnemen.

Lees meer

Lees minder

Widmer atopisch eczeem2 Producten

De Remederm-producten met ureum zorgen voor een goede hydratatie.

WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM ZONDER PARFUM 200 ML
WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM ZONDER PARFUM 200 ML
WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM ZONDER PARFUM 200 ML €23.50 Reserveer
WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM MET PARFUM 200 ML
WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM MET PARFUM 200 ML
WIDMER REMEDERM LICHAAMSMELK 5% UREUM MET PARFUM 200 ML €23.50 Reserveer
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: