Angst

Angst

Angst is een normale, gezonde en vaak levensbeschermende reactie. Het brengt het lichaam in een soort van alarmtoestand. Op die manier bereidt het zich voor om zich te verdedigen tegen gevaren. Er bestaan verschillende soorten angststoornissen.

Specifieke vragen?
Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een verzamelnaam voor psychische aandoeningen waarbij angst een hoofdrol speelt.

Iedereen is wel eens bang. We kunnen dan last krijgen van hartkloppingen, een benauwd gevoel op de borst, we gaan sneller ademhalen of krijgen zweethanden. Angst is een normale reactie van het lichaam op gevaar of dreiging. Het lichaam wordt in paraatheid gebracht om snel en effectief te reageren.  Bij een angststoornis is angst niet meer nuttig, maar hinderlijk. De angst is zo groot dat zowel de persoon zelf als de omgeving er last van hebben.

Enkele vaak voorkomende angststoornissen zijn:

Dwangstoornis/ Obsessief compulsieve stoornis/OCS
Bij een dwangstoornis heeft men last van herhaaldelijk terugkerende, opdringerige gedachten en/of beelden. Deze roepen gevoelens van angst en spanning op. Als reactie ontstaat dwangmatig gedrag (schoonmaken, wassen,…).  

Gegeneraliseerde angststoornis
Er is een voortdurende bezorgdheid over alles en nog wat. Er wordt steeds het ergste verwacht. Men piekert veel en is bijna altijd gespannen en rusteloos.  

Paniekstoornis
Er treden regelmatig hevig paniekaanvallen op, zonder dat daar altijd een duidelijke reden voor is.  Typisch is dat situaties of plaatsen die een paniekaanval kunnen uitlokken worden vermeden.  

Posttraumatische stress stoornis/ PTSS
Hevige angstklachten worden veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis in het verleden.

Sociale angststoornis
Mensen met een sociale angststoornis zijn extreem verlegen. Ze zijn voortdurend bang om kritiek te krijgen van anderen of zich belachelijk te maken. Contact met anderen wordt zoveel mogelijk vermeden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Blog: Omgaan met stress
Taurine in energiedrankjes